Slaaptips Slapeloosheid

Restless Legs? Dit is hoe je er vanaf kan komen!

rusteloze benen directbeterslapen
0

Restless Legs (RLS), er is een grote kans dat je daar ooit van gehoord hebt.

Misschien heeft je vader, je moeder, broer, zus, oom, tante of misschien heb je er zelf wel last van.
Benieuwd naar dit fenomeen? Lees dan snel verder.

De aandoening Restless Legs, ook wel bekend als Restless Feet geeft je een enorme drang naar het bewegen van je voeten en/of benen. Dit kan ook voorkomen in andere delen van het lichaam, het meest gehoord zijn echter de benen en voeten.

Uit ervaring weet ik dat dit enorm vervelend is. In dit artikel geef ik je een aantal gratis tips om de problemen van je rusteloze benen te verminderen.

Wat zijn Restless Legs

Wat is dat nou precies, het hebben van RLS? Personen die RLS hebben ondervinden vaak een enorme drang om hun benen of voeten te bewegen. Een drang die resulteert in ongecontroleerde bewegingen. Je kunt het vergelijken met het knipperen van je ogen. Je kunt je nog zo concentreren op het niet knipperen, dit zal je in het begin ook volhouden totdat je op een gegeven moment als nog moet knipperen met je ogen. Probeer maar eens.

Deze ongecontroleerde bewegingen komen bij mensen met Restless Legs ook voor, maar dan in de benen. Hoe ze het ook proberen, uiteindelijk zullen ze de bewegende benen niet in bedwang kunnen houden.

Vaak krijg je echt last van RLS wanneer je geen inspanning levert, bijvoorbeeld tijdens het tv kijken ’s avonds.
Het grootste probleem vormt zich echter tijdens de nacht, wanneer je lichaam zich natuurlijk het minst beweegt. Dit resulteert vaak in vele slapeloze nachten voor mensen met RLS.

Waarom? Omdat de ongecontroleerde bewegingen ’s nachts gewoon doorgaan, hierdoor slaap je minder diep en wordt je vaker wakker.

Maar niet alleen thuis ervaren mensen met Restless Legs problemen. Ook tijdens een avondje uit zoals naar de bioscoop gaan, uiteten gaan of tijdens een theatershow. Om deze reden vermijden mensen met deze aandoening steeds vaker dit soort uitjes.

Kortom, RLS is een erg nare aandoening en de mensen die kampen met Restless Legs worden veelal beperkt in hun dagelijkse activiteiten.

Restless Legs liever uitgelegd op video? Bekijk het hieronder

Bron: www.youtube.com | SciShow

Synoniemen Restless Legs

De aandoening RLS kens een aantal synoniemen die hetzelfde betekenen. Zo wordt er vaak gesproken van Restless Legs, Restless Feet, RLS (afkorting van Restless Legs), Rusteloze benen als van Rusteloze voeten. Mocht je dus één van deze termen tegenkomen, dan weet je wat er mee wordt bedoeld.

Oorzaken Restless Legs

Restless Legs kunnen op elke leeftijd optreden, het komt echter het vaakst voor bij mensen boven de 40. Ook komt de aandoening anderhalf tot twee maal vaker voor bij vrouwen dan bij het mannelijk geslacht.

Heeft iemand in je familie last van Restless Legs?
Dan is de kans drie tot zes maal groter dat jij dit ook krijgt.

De oorzaak van rusteloze benen is nog onbekend, Over RLS is nog niet voldoende duidelijkheid om een conclusie te kunnen trekken. Er zijn al diverse onderzoeken gedaan naar deze aandoening. Één ding is in ieder geval wel zeker, RLS is geen enkel opzicht een spierziekte.

Er bestaat een grote kans dat we de oorzaak moeten zoeken in onze hersenen, dan vooral het deel van de hersenen waarin onze benen worden aangestuurd. Ook wordt door onderzoekers rekening gehouden dat het rusteloze benen syndroom iets te maken kan hebben met de aanmaak van het stofje dopamine.

Maar, wat is dopamine?

Dopamine wordt gezien als een neurotransmitter, een neurotransmitter kun je zien als een ‘boodschapper’. Dopamine geeft signalen door tussen verschillende zenuwencellen. Ook wordt dopamine in verband gebracht met de ziekte van Parkinson, terwijl er geen enkele aanleiding is dat RLS een aanwijzing kan zijn op deze ziekte. Je hoeft je dus niet direct zorgen te maken.

Dopamine heeft ook voordelen, zo laat deze stof ons een blij gevoel krijgen. Bijvoorbeeld na de seks of na een workout-sessie.

Dopamine

Primaire en Secundaire RLS

Je kunt last hebben van primaire of van secundaire RLS.

Bij primaire RLS heeft men geen last van een onderliggende stoornis of aandoening die het rusteloze benen syndroom kan veroorzaken. Bij secundaire RLS ontstaat de aandoening door een andere spierziekte of bijvoorbeeld door het gebruik van medicijnen.

Nog een oorzaak van rusteloze benen, gevolg van medicatie

Het syndroom kan tevens optreden als bijwerking van een medicatie voor een andere (neurologische) aandoening. Dit kan tevens de al bestaande rusteloze benen verergeren tijdens je medicatie-periode. Er zijn een aantal bekende geneesmiddelen waarvan ment weet dat deze RLS versterken, namelijk:

 • Kalmerende middelen
 • Medicijnen tegen misselijkheid
 • Antidepressiva
 • Calciumblokkers tegen een verhoogde bloeddruk
 • Middelen tegen epilepsie

Diagnose Rusteloze Benen

De diagnose voor het rusteloze benen syndroom kan pas gesteld worden zodra je langs bent geweest bij het Slaap Waak Centrum.

Hier zal je als eerste een gesprek krijgen met een slaapspecialist en/of neuroloog. Hij zal dan aan de hand van jouw klachten de diagnose RLS stellen. Een aantal normen waarop hij zijn diagnose baseert zijn:

 • Wanneer je klachten erger worden in de avond en/of nacht
 • Als je klachten verminderen tijdens lichamelijke inspanning
 • Wanneer je de onophoudelijk drang voelt om je benen te bewegen
 • Wannee je klachten verergeren tijdens rustperioden

Medicatie van RLS

Ik kan je aanraden om naar de huisarts te stappen zodra je RLS ervaart, je huisarts zal je in de meeste gevallen een bepaalde medicatie voorschrijven. Bij primaire RLS zal je een dopamine-agonist voorgeschreven krijgen. Deze medicatie zorgt ervoor dat de aanmaak van het stofje dopamine eigenlijk wordt nagebootst. Dit kan in orale vorm (een pilletje) als in de vorm van een pleister.

Indien je last hebt van secundaire RLS zal de huisarts samen met jou en met een specialist eerder op zoek gaan naar de achterliggende oorzaak van deze aandoening. Hierdoor zullen je rusteloze benen minder worden of in de toekomst zelf helemaal verdwijnen.

7 gratis tips tegen Restless Legs

Tuurlijk, er zijn ook oplossingen die RLS kunnen verminderen of kunnen laten verdwijnen. Één daarvan hebben we hierboven al besproken, namelijk medicatie. De overige oplossingen en behandelingen bespreken ik met jullie in dit hoofdstuk.

Bij lichtere RLS is het vaak al mogelijk om de problemen te verminderen of te doen verdwijnen met ‘slechts’ aanpassingen aan je leefstijl, bijvoorbeeld:

 1. Een dagelijkse massage
  Het dagelijks masseren van je benen zorgt voor een betere bloeddoorstroming, ook werkt een massage vaak rustgevend. Dit resulteert erin dat je benen dopamine gaan aanmaken. En inderdaad, dat is goed tegen rusteloze benen.
 2. Rek éééééén strek
  Dagelijks wat rek en strek oefeningen kan zeker geen kwaad. Overdrijf het niet, het is alleen een hulpmiddel.
 3. Check je slaapkamer
  Klinkt logisch, wordt dikwijls overgeslagen.
  Kijk eens kritisch naar je slaapkamer. Is de temperatuur goed? Is er geen onnodig licht? Heb je een goed kussen en goed dekbed? Al deze punten bevorderen een goede nachtrust.
 4. Beweeeeg
  Juist, erg belangrijk. Minimaal 4x in de week een uur sporten! Ga lekker joggen, wandelen, voetballen of doe aan krachttraining. Voor dat laatste kun je deze website bekijken voor erg goede tips.
 5. Slaap zodra je moe bent
  Dit klinkt makkelijk, maar in de praktijk blijkt het vaak toch niet zo eenvoudig., Als je moe begint te worden is dit een erg duidelijk teken van je lichaam om te gaan slapen.
 6. Zorg voor regelmaat in je leven
  Met oog op het vorige punt is ook dit punt erg belangrijk tegen restless legs. Door enige regelmaat in je leven in te bouwen gaat je biologische klok zich hierop in stellen. Dit zorgt ervoor dat je vaker snel in slaap valt en dat je een nacht goed doorslaapt. Dit is vooral belangrijk bij lichtere vormen van RLS.
 7. Last but not least, SEKS
  Yes, een goede vrijpartij zorgt ervoor dat je extra dopamine aanmaakt in je hersenen waardoor je je gelukkiger voelt. Maar, deze extra aanmaak heeft ook zeker een positieve reactie tegen restless legs.

Nog steeds last van RLS en radeloos? Dit boek zal je helpen!

Perfect Slapen in 7 StappenAls je na het lezen van dit artikel en het toepassen van de tips nog steeds last hebt van rusteloze benen dan snap ik dat je radeloos wordt..

Maar, gelukkig is hier de oplossing die jou wel eens zou kunnen helpen.
Het boek ‘Perfect Slapen In 7 Stappen’ bevat 7 tips die al meer dan 2000 mensen hebben geholpen om weer een goede nachtrust te ervaren.

Via de onderstaande button kun je het boek bestellen, deze wordt nu tijdelijk geleverd inclusief paperback-versie.

Geef mij NU toegang tot deze Perfect Slapen methode!
Dit vind je misschien ook interessant
het fenomeen slaapmuziek
Slaapmuziek? Wat is het en waarom werkt het zo goed?
Meest voorkomende oorzaken van slapeloosheid directbeterslapen.nl
Meest voorkomende oorzaken van slapeloosheid

Laat je reactie achter

Jouw reactie*

Your Name*
Your Webpage